28 mei 2014

Winkel dicht en huis geveild na één dag rood staan

Een winkelier in Zwolle belandt in een nachtmerrie wanneer hij op zijn zakelijke bankrekening gedurende minder dan 24 uur 236 euro rood staat. De bank sommeert hem zijn bedrijfslening van 20.000 euro per direct af te lossen. Dat kan hij op dat moment even niet, waarna de bank hem zes weken de tijd geeft om zijn woning te verkopen. Ook dat lukt niet.

Hij moet vervolgens de winkel sluiten. De bank laat zijn huis veilen, koopt het op die manier via een eigen BV goedkoop op en verkoopt het een half jaar later via een makelaar. Leuke winst, voor de bank dan. De winkelier zit inmiddels zonder inkomsten en met een restschuld op zijn onder dwang verkochte woning. Dat is Nederland anno 2014.

De ondernemer had aanvankelijk geen bedrijfskrediet. Hij kocht zijn voorraden in met eigen geld.

Op een dag ontvangt hij een brief van de bank met de mededeling dat hij op grond van  de geldstromen in zijn winkel ongevraagd een krediet krijgt van 20.000 euro. Voorwaarde is alleen dat het aan het begin van elk kwartaal op nul moet staan.

De winkelier is verbaasd, maar klaagt niet. Sterker, na een ramkraak kan hij het geld goed gebruiken. Van de verzekering moet hij extra veiligheidsmaatregelen nemen. Kosten: 10.000 euro. Ook moet hij belasting betalen, dus het krediet is snel gebruikt.

In die periode staat hij op zijn rekening courant bij de automatische verwerking van betalingen ’s nachts 236 euro rood, doordat een automatische incasso is afgeboekt en de bijschrijving van een pinbetaling door de bank een dag wordt opgehouden. Voor de accountmanager van de bank is dat reden om de winkelier uit zijn zaak en uit zijn huis te zetten.